Is het nou tipi of wigwam ?

 of is het tepee,  of een tee pee …?

Een tipi is een indianentent die oorspronkelijk van buffelhuiden werd gemaakt en heden ten dage gemaakt wordt van canvas, schimmelwerend katoen of een polyester/katoen  Canvas is katoen dat op een speciale manier is geweven en weegt minstens 400 gram per m2. Bij grote tipi’s met een doorsnede van meer dan 7 meter wordt meestal een lichtere katoen gebruikt omdat het doek anders te zwaar zou worden.

In een tipi zit ook altijd een binnentent die een hoogte heeft van 1,5 tot 1,7 meter, dit omdat de buiten tent altijd iets van de grond staat en men anders een luchtstroom over de grond zou krijgen naar het vuur. In een tipi hoort namelijk altijd een vuur. Met de rookflappen kan men aan de hand van de windrichting regelen dat er geen rook in de tipi komt. Achter de centrale vuurplaats in het hart van een tipi is traditioneel de plek voor het altaar.

chakra-tipis horizon

Oorspronkelijk werden tipi’s van buffelhuiden gemaakt. Alleen toen de emigranten naar de “nieuwe wereld” kwamen zijn bijna alle buffels afgemaakt en kon men niet meer in tipi’s wonen die van huiden werden gemaakt. De Amerikaanse regering heeft rond 1840 canvas ter beschikking gesteld, maar daar mee was het niet meer mogelijk om te overwinteren en is de tipi meer een ceremonieel en of zomerverblijf geworden.

In een mild klimaat en met voldoende droog brandhout is het wel mogelijk te overwinteren in een tipi.

Er is geen stormvastere tent dan een tipi. Zelfs bij windkracht 9-10 blijft hij trots staan, waar andere tenten het luchtruim kiezen.

Kortom een tipi is een zeer speciale plek waar het goed toeven is en die elke plek waar hij wordt opgezet speciaal maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *